زمستان هم با بی‌برقی آغاز شد؛ نماینده مجلس گفت مردم باید تحمل کنند

برق شهرک‌های صنعتی و شرکت‌های دارویی در کل کشور یک روز در میان و هر بار ۱۷ ساعت قطع می‌شود

قطع برق در شهر کرمان-پاییز ۱۴۰۳-مهر

ایرانیان شامگاه جمعه درحالی مراسم شب یلدا را جشن گرفتند که گرم کردن منازل و مقابله با تعطیلی کسب‌وکارها به‌دلیل تشدید قطع برق به اصلی‌ترین دغدغه آنان بدل شده است.

اکنون با پایان فصل پاییز و فرارسیدن سردترین ماه‌های سال، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر ایران می‌گوید هنوز زمان دقیق پایان قطعی‌های دو تا هفت ساعته برق منازل مشخص نیست و یکی از نمایندگان مجلس نیز، با متهم کردن «دشمنان» به ایجاد اختلال در صنعت برق ایران، مدعی شد که «مردم باید بی‌برقی را تحمل کنند تا شرایط عادی شود».

ولی‌الله بیاتی، نماینده تفرش، آشتیان و فراهان، در مجلس افزود: «مردم باید هوشیار باشند، چون دشمن در حال تلاش است تا در داخل کشورمان ناامنی ایجاد کند. بالاخره الان این مشکلات ناترازی انرژی و برودت هوا باعث شد تا اخیرا برخی از کارخانه‌جات و ادارات تعطیل شدند، اما برخی از افراد هم مردم را تحریک می‌کنند که بیایید اعتراض کنید. درحالی‌که  این تعطیلی‌ها برای مردم است و باید تحمل کنند.»

مقام‌های ارشد نظام جمهوری اسلامی مدعی‌اند که تحریم‌های اقتصادی غرب در یک دهه گذشته موجب ناتوانی آنان در سرمایه‌گذاری در صنایع گاز و برق و پتروشیمی شده است، و می‌گویند به‌دلیل نبود بودجه کافی دولت‌های مختلف نتوانسته‌اند مانع فروپاشی زیرساخت‌های برق و گاز شوند. اما بسیاری از شهروندان ایرانی و منتقدان جمهوری اسلامی، با اشاره به هزینه‌های هنگفت در صنایع هسته‌ای و موشکی، کمک به شبه‌نظامیان خارجی، بودجه‌های چشم‌گیر برای صدها سازمان و نهاد مذهبی و حکومتی در ایران و سیاست‌های جنگ‌طلبانه علی خامنه‌ای، معتقدند مشکلات فعلی بیش از آنکه به کمبود بودجه مرتبط باشد به چشم‌پوشی سران نظام بر اولویت‌های ضروری کشور و منافع مردم ایران مربوط است.

در شرایطی که کارشناسان هواشناسی روز شنبه اول دی‌ماه پیش‌بینی کرده‌اند که از روز یکشنبه با پایان یافتن موج باد و باران در مناطق مرکزی، غربی و شمالی، مجددا میزان آلودگی هوای تهران و سایر کلان‌شهرها به حد خطرناکی خواهد رسید، حسن عاملی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان اردبیل، مدعی شده است که «یکی از علل اصلی قطعی برق و کمبود گاز، توسعه برق و گاز صنعتی و توسعه گاز روستایی و مناطق محروم است».

به نوشته تسنیم، عاملی مدعی است: «این قطعی‌های برق صنعتی نشان‌دهنده شتاب توسعه در کشور است، چون در سال‌های اخیر هزاران کارخانه و ده‌ها پتروشیمی راه‌اندازی شد. به حدی که در تاریخ کشور ما کاملا بی‌نظیر بود و طبعا با توسعه صنعت و برق صنعتی هم مصرف برق بسیار بالا می‌رود. در گازرسانی به روستاها و مناطق محروم واقعا شاهکار شده است.»

ادعاهایی که با سخنان صاحبان کسب‌وکارها و صنایع در ایران در تضاد آشکار است. در یک نمونه امروز رئیس سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته‌بندی دارویی به ایلنا گفته است: «برق شهرک‌های صنعتی در کل کشور یک روز در میان و هر بار ۱۷ ساعت قطع می‌شود و شرکت‌های داروسازی هم از این قطعی مستثنی نیستند. برخی شرکت‌ها به هنگام قطعی با دیزل ژنراتورها برق را تامین می‌کنند، اما برای روشن نگه داشتن ژنراتورها نیز با مشکل تامین گازوئیل روبه‌رو هستند. در عرضه گازوئیل دولتی به واحدهای صنعتی سختگیری‌ها و کنترل‌های شدیدی اعمال می‌شود و تامین گازوئیل به‌صورت آزاد هزینه‌ای معادل ۱۵ هزار تومان در هر لیتر را به صنعت تحمیل می‌کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فرامرز اختراعی همچنین اشاره کرد که صنایع ایران در فصل گرما با قطعی برق و در فصل سرما با قطعی برق و گاز در کشمکش‌اند و «این چالش‌ها به افزایش قیمت تمام‌شده تولید می‌انجامد».

محمد هزاوه‌نژاد، مدیرعامل شهرک صنعتی پایتخت، یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین شهرک‌های صنعتی ایران در اطراف تهران، نیز هشدار داد: «دو ماه دیگر آثار قطعی‌های برق را در قیمت کالاها خواهد دید. چه کسی پاسخ‌گوی این گرانی‌هاست؟ آیا دولتمردان از ماه‌های قبل کمبود سوخت را پیش بینی نمی‌کردند؟ حداقل برنامه‌ریزی می‌کردید تا نیروگاه‌ها از دپوی سوختشان استفاده کنند.»

هم‌زمان محمدباقر قالبیاف، رئیس مجلس شورای اسلامی، اول دی‌ماه در مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: «نمی‌‌شود کشور ما رتبه اول نفت و گاز دنیا باشد و این وضع امروز ما باشد.»

در حالی که پس از «گم شدن» دکل‌های نفتی، اکنون مقام‌های جمهوری اسلامی مدعی‌اند روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت نیز «گم می‌شود»، وزیر نیروی جمهوری اسلامی گفته است به‌دلیل کمبود سوخت، ۱۳ نیروگاه برق ایران از مدار خارج شده‌اند.

منتقدان بر این باورند که مدیران نظام جمهوری اسلامی تنها دلایل بحران‌ها و کمبودها را بیان می‌کنند و در زمینه حل این بحران‌ها و برنامه‌ریزی و تدبیر برای کاهش مشکلات زیرساختی تنها تماشاگرند.

بیشتر از اقتصاد